Már ahogyan írtam is róla, sonkalevet fel lehet használni bableves Készítésénél.
Én gyorsan, egyszerű megoldással készítettem bablevest.
Én gyorsan, egyszerű megoldással készítettem bablevest.
Melynek ezt a nevet adtam: Klasszikus bableves
Hozzávalók:
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehér répa ( petrezselyemgyökér )
- ¼ db (darabka) zellergumó
- 1 fej vörös hagyma ( kisebb fej )
- 2 e. k. étolaj ( napraforgó)
- 1,5 l sonka lé /húsvéti sonka főző leve)
- 20 dkg szárazbab (mindegy milyen)
- vagy 1 doboz Bab konzerv
- szárított petrezselyem ( vagy petrezselyemzöld )
- 1 k..k. piros paprika
- 1 e. k. liszt
- ízlés szerint vegeta ( 1 k..k.)
1. Előkészítés: A szárazbabot előző este beáztatjuk langyos
vízbe, majd főzés előkészítésekor kb. 1 órán keresztül előfőzzük só ( vagy
esetleg szódabikarbónás vízben)
- Ha a bab beáztatás elmaradna, akkor
szódabikarbónás vízben előfőzzük. Hogy a bab megpuhuljon.
A bab főzőlevét nem
használjuk fel, hanem
kiöntjük
2. A zöldségeket megfeleselően feldaraboljuk (vékonyan apró
karikákra vágjuk)
A vöröshagymát apróra vágjuk, majd a zöldségekkel együtt kevés
étolajban megpároljuk.
Mikor már elég puha,
hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, pirospaprikát
és az 1 e.k. lisztet. Majd rá öntjük a „Húsvéti sonkalét”/sonka főző
levét/ és esetleg egy kevés hideg vizet is adhatunk hozzá, és a megfőtt szárazbabot. (vagy babkonzervet)
Ezeket a hozzávalókat majd együtt összeforraljuk.
- Ha szükséges,
akkor ízlés szerint ízesíthetjük még, tejföllel, vagy még különböző fűszereket adhatunk
hozzá.
- ezt a levest elkészíthetjük babkonzervvel is.
megjegyzés:
Ezt a levest elkészíthetjük babkonzervvel is.
Még esetleg a
következőket ízesítőket ajánlom hozzá:
- Ízlés szerint: só babérlevél,, tárkony, ecet, cukor, és adhatunk hozzá tejföl is.
Én ugyan már ezeket nem használtam
fel.
3. Találáskor csipetkét, vagy más levesbetétet adunk hozzá.
Amit természetesem külön sós vízben kifőztünk.
Amit természetesem külön sós vízben kifőztünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése