2010. augusztus 21., szombat

Az áfonya amit eddig nem ismertem


Ma vettünk egy doboz, áfonyát, mert érdekelt, hogy milyen is valójában. Aztán  hazaérve azon tűnődtem, mit is készítsek belőle. Keresgetem itt az interneten,  hát volt  néhány recept ami  felkeltette az érdeklődésemet. Aztán még is úgy döntöttem, hogy elfogyasztjuk gyümölcsként. nagyon érdekes íze  volt, nem  volt magja, nekem ízlett. Mire észbe kaptam, már majd nem megettem az összes gyümölcsöt, igaz ugyan hogy csak néhány dkg volt az egész. Amíg itt keresgettem, érdekes információkat tudtam meg róla.


http://www.gazlap.hu

 és még  jó néhány oldalon

http://www.kulinarisvilag.hu/hun/cikkek/fekete+afonya+vaccinium+myrtillus


http://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya


http://www.wellnessotthon.info/feketeafonya


http://www.nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/fekete-afonya.html


 most egy kevés információt ide teszek

Gyógyhatása:

Az áfonyák festékanyagai az antioxidánsok, amelyeknek védő hatásuk van olyan betegségekkel szemben, mint a rák valamint a szív-és érrendszeri betegségek. Az áfonya gyümölcssavakat, cukrot, pektint és számos vitamint tartalmaz. Kiemelkedõen magas a kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Tudományosan is elfogadott szer látószervünk különféle betegségeire. A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga. Baktériumölő hatással is rendelkezik.


Érdekesség

A fekete áfonya levele, akár nyersen fogyasztva enyhe vércukorszint-csökkentő hatása miatt, jó a cukorbetegségre.

 Ennek utána is néztem, ugyan is a párom is fogyaszt egyfajta gyógytea keveréket, ami 10 féle összetevőből áll.   Közöttük szerepel ez a gyógynövény is.   Bővebbet erről későbbi bejegyzésben fogtok olvasni. Ugyan is párom is insulinos cukorbeteg, már több mint 2 éve.   Másfél éve gyógyteát fogyaszt, ami neki bevált


Felhasználása:

Nyersen fogyasztva gazdag A, D, C vitaminforrás, és a vastartalma is igen magas. Turmixnak elkészítve kiváló hűsítő ital. Sütemények, torták alapanyagaként is népszerű. Készíthetünk belőle szószt, dzsemet, amelyek a vadhúsok egyik legismertebb ízesítői. Fogyaszthatjuk szörpnek, lekvárnak, krémnek, likőrnek, bornak elkészítve.

A vörös áfonya terméséből ízletes salátát készíthetünk
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...