Ma vettünk egy doboz, áfonyát, mert érdekelt, hogy milyen is valójában. Aztán hazaérve azon tűnődtem, mit is készítsek belőle. Keresgetem itt az interneten, hát volt néhány recept ami felkeltette az érdeklődésemet. Aztán még is úgy döntöttem, hogy elfogyasztjuk gyümölcsként. nagyon érdekes íze volt, nem volt magja, nekem ízlett. Mire észbe kaptam, már majd nem megettem az összes gyümölcsöt, igaz ugyan hogy csak néhány dkg volt az egész. Amíg itt keresgettem, érdekes információkat tudtam meg róla.
http://www.gazlap.hu
és még jó néhány oldalon
http://www.kulinarisvilag.hu/hun/cikkek/fekete+afonya+vaccinium+myrtillus
http://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya
http://www.wellnessotthon.info/feketeafonya
http://www.nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/fekete-afonya.html
most egy kevés információt ide teszek
Gyógyhatása:
Az áfonyák festékanyagai az antioxidánsok, amelyeknek védő hatásuk van olyan betegségekkel szemben, mint a rák valamint a szív-és érrendszeri betegségek. Az áfonya gyümölcssavakat, cukrot, pektint és számos vitamint tartalmaz. Kiemelkedõen magas a kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Tudományosan is elfogadott szer látószervünk különféle betegségeire. A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga. Baktériumölő hatással is rendelkezik.
Érdekesség
A fekete áfonya levele, akár nyersen fogyasztva enyhe vércukorszint-csökkentő hatása miatt, jó a cukorbetegségre.
Ennek utána is néztem, ugyan is a párom is fogyaszt egyfajta gyógytea keveréket, ami 10 féle összetevőből áll. Közöttük szerepel ez a gyógynövény is. Bővebbet erről későbbi bejegyzésben fogtok olvasni. Ugyan is párom is insulinos cukorbeteg, már több mint 2 éve. Másfél éve gyógyteát fogyaszt, ami neki bevált
Felhasználása:
Nyersen fogyasztva gazdag A, D, C vitaminforrás, és a vastartalma is igen magas. Turmixnak elkészítve kiváló hűsítő ital. Sütemények, torták alapanyagaként is népszerű. Készíthetünk belőle szószt, dzsemet, amelyek a vadhúsok egyik legismertebb ízesítői. Fogyaszthatjuk szörpnek, lekvárnak, krémnek, likőrnek, bornak elkészítve.
A vörös áfonya terméséből ízletes salátát készíthetünk
http://www.gazlap.hu
és még jó néhány oldalon
http://www.kulinarisvilag.hu/hun/cikkek/fekete+afonya+vaccinium+myrtillus
http://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%A1fonya
http://www.wellnessotthon.info/feketeafonya
http://www.nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/fekete-afonya.html
most egy kevés információt ide teszek
Gyógyhatása:
Az áfonyák festékanyagai az antioxidánsok, amelyeknek védő hatásuk van olyan betegségekkel szemben, mint a rák valamint a szív-és érrendszeri betegségek. Az áfonya gyümölcssavakat, cukrot, pektint és számos vitamint tartalmaz. Kiemelkedõen magas a kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Tudományosan is elfogadott szer látószervünk különféle betegségeire. A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga. Baktériumölő hatással is rendelkezik.
Érdekesség
A fekete áfonya levele, akár nyersen fogyasztva enyhe vércukorszint-csökkentő hatása miatt, jó a cukorbetegségre.
Ennek utána is néztem, ugyan is a párom is fogyaszt egyfajta gyógytea keveréket, ami 10 féle összetevőből áll. Közöttük szerepel ez a gyógynövény is. Bővebbet erről későbbi bejegyzésben fogtok olvasni. Ugyan is párom is insulinos cukorbeteg, már több mint 2 éve. Másfél éve gyógyteát fogyaszt, ami neki bevált
Felhasználása:
Nyersen fogyasztva gazdag A, D, C vitaminforrás, és a vastartalma is igen magas. Turmixnak elkészítve kiváló hűsítő ital. Sütemények, torták alapanyagaként is népszerű. Készíthetünk belőle szószt, dzsemet, amelyek a vadhúsok egyik legismertebb ízesítői. Fogyaszthatjuk szörpnek, lekvárnak, krémnek, likőrnek, bornak elkészítve.
A vörös áfonya terméséből ízletes salátát készíthetünk