2010. augusztus 30., hétfő

Szilvás lepény kelt tésztából


  Hozzávalók: a tésztához
  • 30dkg liszt
  • 2-3 dkg élesztő
  • 1 db  tojás
  • 2 dl tej (1, 5 dl)
  • 2  e.k.  cukor
  •  csipet  só
  •  5 dkg margarin ( olvasztva) 
  

Elkészítés :
Az  élesztőt felfuttatjuk 1 dl  cukros tejbe (1e.k cukrot adunk a tejhez),
a margarint   megolvasztjuk. Én így készíttetem el: a hozzávalókat  kelesztő tálba tettem  és elektromos dagatóval  jól  kidolgoztam a tésztát, ha szükséges (  ha nagyon  lágynak érezzük a tésztát, akkor  tehetünk  hozzá még 1- vagy  2 e.k. lisztet) cipót  formázunk  belőle , majd  lezárjuk a kelesztő tál tetejét. Legalább egy ½ óráig ( 30.p- ig ) ne nyissuk ki. Nekem  a tésztám 45 perc alatt megkelt.  A gyúrótáblára helyeztem melyet előtte jól megliszteztem. A gáz tepsit kizsíroztam, majd a tésztát megfelelő méretűre nyújtottam és behelyeztem a gáz tepsibe.

 Amíg a tészta megkelt kimagoztam a szilvát, amely mag nélkül 80 dkg  volt. Ez a mennyiség  kell minimum a tésztához, de  lehet kicsit több is.








A töltelék:  80 – 90 dkg szilva
                     3-4 e.k. cukor
                     2- 3 k.k őrölt fahéj
A magozott szilvát összekeverjük fahéjas cukorral, és a tésztára  tesszük
 Elő melegített, sütőben 180- 200 C fokon  kb 30 percig sütjük

Szilvás lepény és egy történet

Szilvás lepény kelt tésztából
Néhány éve ettem először ilyent,  amikor családi munkán voltunk a húgom férjének szüleinél, mert akkor még akkoriban volt egy kis háztáji gazdaságuk, és nagyobb munkák alkalmával összefogott a család.  Általában ilyenkor kukoricát szedtünk. A munkát meg előző napon, a család több féle étellel készült. Veronka néni nagyon  jól süt-, főz ízletes ételek  kerülnek  ki a keze alól, akkor ettem először ilyen  szilvás lepényt.  Már néhány hete törtem a fejem azon, hogy hogyan is készítsem el a szilvás lepényt, akkor sütöttem a kevert tésztából. Most szombaton a húgoméknál voltunk látogatóban és megláttam a szilvás lepényt, meg kérdeztem, hogy készült a húgom csak legyintett rá,  és azt  mondta nagyon egyszerű, csak  készítsek egy kelt tésztát.   A szilvás lepény nagyon jól  nézett ki, sajnos  én  csak sóvárogva  néztem, mert  nem tudtam  belőle enni, mert problémám volt,  (vigyáznom  kellett,  mert  fájt a gyomrom) .A családunkban  van    olyan, akinek  van  néhány gyümölcs fája így  hozzájutottunk nagyon  jó ízű szilvához.

Ezért elhatároztam, hogy megpróbálok ismét szilvás lepényt készíteni, de most   kelt  tésztából. 

  A következő bejegyzésben olvashatjátok a receptet.
 A recept hozzávalói egy gáz tepsi méretűre lett kikalkulálva.  Nekem ez a lepény is  jól sikerült.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...