2012. június 1., péntek

Egyszerű élesztő nélküli Burgonyás pogácsa

                                                                 
      Gyermek koromban otthon sokat ettünk  krumplis  pogácsát,. Két fajtára  is emlékszem az egyiket zsiradékban  ( olajban  kell kisütni). A másikat pedig zsírral  kell készíteni, és sűtöben  sütni.
 Ennek  sajnos annak a receptjére  nem  emlékszem. Már régóta próbálkoztam  valami  jó egyszerű pogácsa  készítéssel, de sokáig  nem  sikerül a legjobban. 




Mostanra  Kb 2- 3  hónapja  aztán  sikerült kikísérleteznem egy jó receptet.

       A Horváth Ilona szakácskönyvben olvastam egy receptet  amibe nem  kellett élesztő,
  csak az  volt a baj hogy  túl zsíros volt az a pogi. Így aztán változtattam a hozzávalók arányán,
 az ami tetszett,  hogy meg  kell hajtogatni, nem  lesz ugyan leveles,
 de a hajtogatástól olyan  foszlós laza, könnyű lesz.
 Hideg  helyere  kell tenni, ezt úgy  oldatom  meg,  hogy a fagyasztó szekrénybe tettem  rövid  időre  Kb. 1- 1, 5 órára
 Íme  a recept
  
 Burgonyás pogácsa receptem: 
 hozzávalók
  • 40 dkg liszt
  • 60 dkg burgonya
  • 30 dkg zsiradék ( vaj, margarin, zsir)
  • 1 tojás ( + 1tojás  a tészta megkenéséhez )
  •   ( teás  kanál )
 A tészta összeállítása:
 A burgonyát összenyomjuk  burgonya  nyomóval, és  még a langyos  burgonyához  hozzáadjuk a  zsírt  vagy  margarint  ( most  legutóbb  vegyesen fele- fele arányban adtam  hozzá  margarint és  zsírt is.)/ Úgy ízlett nekem a legjobban/.
Hagyjuk egy 10 percig  kihűlni,  majd a liszttel  és a tojással  összegyúrjuk a tésztát 
A kész  tésztát 3 szor  egymás után meghajtogatjuk..


Majd egy időre hideg helyre tenni.
Ez néhány óra ( kb 3óra )
Én gyorsítottam egy  kicsit, így hűtőszekrény fagyasztójába tettem egy kis időre
 kb  max. 1 órára.
 


Majd  kb 1,5 cm (2 cm ) vékonyságúra kinyújtottam.

Késsel bevagdostam  a tetejét.



 Majd pogácsa szaggatóval kiszúrtam.
 Előkészített kizsírozott tepsibe  helyeztem.
 Tetejét megkentem  tojással.
 Közben  bekapcsoltam  a sütőt 10 percig,    200  C fokon elemelőgittem.



180 C  fokon 25percig világosra  sütöttem.
Ne szárítsuk túl.



Nagyon  jó kis pogácsa egyszerű, kiadós, ajánlom bárkinek. Minden  alkalomra.
Ebédhez,  vagy akár vendégséghez,  kiránduláshoz.  vagy  csak harapnivalónak. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...