2012. június 1., péntek

Egyszerű élesztő nélküli Burgonyás pogácsa

                                                                 
      Gyermek koromban otthon sokat ettünk  krumplis  pogácsát,. Két fajtára  is emlékszem az egyiket zsiradékban  ( olajban  kell kisütni). A másikat pedig zsírral  kell készíteni, és sűtöben  sütni.
 Ennek  sajnos annak a receptjére  nem  emlékszem. Már régóta próbálkoztam  valami  jó egyszerű pogácsa  készítéssel, de sokáig  nem  sikerül a legjobban. 




Mostanra  Kb 2- 3  hónapja  aztán  sikerült kikísérleteznem egy jó receptet.

       A Horváth Ilona szakácskönyvben olvastam egy receptet  amibe nem  kellett élesztő,
  csak az  volt a baj hogy  túl zsíros volt az a pogi. Így aztán változtattam a hozzávalók arányán,
 az ami tetszett,  hogy meg  kell hajtogatni, nem  lesz ugyan leveles,
 de a hajtogatástól olyan  foszlós laza, könnyű lesz.
 Hideg  helyere  kell tenni, ezt úgy  oldatom  meg,  hogy a fagyasztó szekrénybe tettem  rövid  időre  Kb. 1- 1, 5 órára
 Íme  a recept
  
 Burgonyás pogácsa receptem: 
 hozzávalók
  • 40 dkg liszt
  • 60 dkg burgonya
  • 30 dkg zsiradék ( vaj, margarin, zsir)
  • 1 tojás ( + 1tojás  a tészta megkenéséhez )
  •   ( teás  kanál )
 A tészta összeállítása:
 A burgonyát összenyomjuk  burgonya  nyomóval, és  még a langyos  burgonyához  hozzáadjuk a  zsírt  vagy  margarint  ( most  legutóbb  vegyesen fele- fele arányban adtam  hozzá  margarint és  zsírt is.)/ Úgy ízlett nekem a legjobban/.
Hagyjuk egy 10 percig  kihűlni,  majd a liszttel  és a tojással  összegyúrjuk a tésztát 
A kész  tésztát 3 szor  egymás után meghajtogatjuk..


Majd egy időre hideg helyre tenni.
Ez néhány óra ( kb 3óra )
Én gyorsítottam egy  kicsit, így hűtőszekrény fagyasztójába tettem egy kis időre
 kb  max. 1 órára.
 


Majd  kb 1,5 cm (2 cm ) vékonyságúra kinyújtottam.

Késsel bevagdostam  a tetejét.



 Majd pogácsa szaggatóval kiszúrtam.
 Előkészített kizsírozott tepsibe  helyeztem.
 Tetejét megkentem  tojással.
 Közben  bekapcsoltam  a sütőt 10 percig,    200  C fokon elemelőgittem.



180 C  fokon 25percig világosra  sütöttem.
Ne szárítsuk túl.



Nagyon  jó kis pogácsa egyszerű, kiadós, ajánlom bárkinek. Minden  alkalomra.
Ebédhez,  vagy akár vendégséghez,  kiránduláshoz.  vagy  csak harapnivalónak. 



2 megjegyzés:

repityu írta...

Szuper kis receptnek tűnik, ki fogom próbálni!

Névtelen írta...

Nagyon finom! Köszönöm!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...