2014. február 13., csütörtök

Püspök kenyerem

Püspök  kenyér

hozzávalók :
v  6 egész tojás
v  25 dkg cukor
v  25 dkg liszt
v  10 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs vagy birsalmasajt 
v   15 dkg vékonyra vágott dió
v  10 dkg mazsola
v  2 db narancs  kipréselt leve

Elkészítés:
A tojás sárgáját cukorral habosra keverjük, ha turmix habverővel keverjük, akkor rövid ideig is elég. KB 10 percig.
(  A recept ½ órát jelöl hagyományos módon es egész tojásra érti. Én külön felvertem a a tojásfehérjét,)
Ez után hozzáadjuk a két db narancs kifacsart levét, azzal is keverjük néhány percig. Majd hozzáadjuk a lisztet. ( Én a lisztet felesen használtam azaz kb 15 dkg Rétes liszt, 10 dkg sima liszt)
Végül kevés liszttel  ( 2 –3 dkg ) elkeverjük az összevágott diót és a gyümölcsöket és a mazsolát,majd hozzáadjuk a tészta masszához .
 Majd felverem a tojás fehérjét kemény habbá, hasonlóan ment a piskótánál és lazán hozzá keverem, vigyázva, hogy a felvert tojás fehére ne törjön össze.

 A kész tésztamasszát   kettő  őzgerincformába  töltöm. Én a sütő formákat sütőpapírral kibéleltem.
 Ha nincs papírunk, akkor, a tepsiket  jól  kizsírozzuk,  és liszttel meghintjük , úgy mint hagyományos módon   más kevert tésztáknál szokás.
  /Én ebbe nem tettem sütőport/

 A receptben az szerepel, hogy  mazsola   gyümölccsel is  helyettesíthető.

  Ha nincs őzgerincsütőnk , akkor kisebb tepsit  használjuk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...