2012. április 7., szombat

Húsvéti Készülődés

Már régen irtam  blog bejegyzést. Most Ismét itt vagyok .
Mindenkinek Kellemes készülődést Kívánok. Általában az ünnepeket rokon látogatással töltjük.
Igy nem Készülök sok mindennel.
 Minden  évben a Sonka és a tojás Készítés azért  nem  marad el nálunk  sem.
        Sonka Készítés

 Már több féle módon próbálkoztam, azon, hogy milyen sonka is  kerüljön a 
Húsvéti asztalra.
Mivel ilyenkor nagy  a választék, a sonka félék  között.

Idén húsoltban vettem nyers sonkát, amit aztán megfőztem.
  •  A következő módon: 
  A sonkát feltettem főni, fűszeres vízben.
Egy nagyobb méretű fazékba. Annyi vízben hogy jó ellepje a sonkát .
 Hozzávalók:
  •  1 fej vöröshagyma
  •  6-8 gerezd fokhagyma
  • néhány db Babérlevél
  • 1 e. k. egész bors ( fekete bors)
  • 1. k.k. fűszer kömény
Sót nem tettem a vízbe mivel ezek gyors érlelésű sonkák úgy gondoltam  hogy nem szükséges.
De úgy gondolom 1 k.k. sót elbírt volna  még.
 Az főzés idejet nem mertem pontosan. Kb. több mint 2 órán keresztül főztem.
Közben villával többször ellenzríztem, hogy elég puha - e.
 Amikor elkészült hagytam kihűlni ebbe a fűszeres lében.
sonka főzés itt! 
http://palocprovence.blogspot.com 
Tojás készítés, "Tojás festés"
Szükséges hozzá:
  • sonka lé, 
  •  vöröshagyma héj
  Nagyon egyszerűen lehet hagymahéjban tojást festeni,ez egy régi ismert dolog.
Mi régen otthon tojásfestéket használtunk, de az nagy macera volt.Zsírtalanítani kellett a tojás héját  hogy  befogja  a festék.

Én a tojás főzést és a festést együtt végzem el.
Ez nálam már évek óta  bevált módszer.
  • Amikor elkészülök a sonka főzéssel, a levéből, elveszek.
  • Közben össze gyűjtöm  a vöröshagyma héjakat.
Akár még leszedethető 6-8 fej hagymáról is, attól függ mennyi tojást szeretnénk  festeni.
elkészítés:
  •  Egy lábas  alját kibéleljük  hagymahéjjal, majd beletesszük  a főzni szánt tojásokat.
  •  A tojások tetejére ismét hagyma héjat teszünk. 
  • Majd annyi sonkalét öntünk rá, hogy ellepje  a tojásokat. 
  • Kb 15. percig főzzük,majd ebben a lében hagyjuk  kihűlni a tojásokat.
 Nagyon ízletes lesz, és arany barna tojásokat kapunk.

Sonka lé  más felhasználása:
Amikor a sonkánk elkészült marad sonkalé ( fűszeres levünk ) amit a későbbiekben feltudunk  használni: bableves , babfőzelék vagy lencseleves ,lencsefőzelék készítésénél.

Olvasd le Az én receptemet:   Klasszikus  bablevesItt....

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...