2012. június 2., szombat

Diétás citromos túrótortát készítetetem

   Már  régóta  tervezem  , hogy  túró tortát  készítsek, de nem  is  dudtam  ,  hogy  fogjak  hozzá.
 Így elkezdtem  receptek között kutakodni  milyen  hozzávalókkal  készüljön el.
 Nagyon sokféle variációval találkoztam   különböző  web - oldalakon.
 Ezek  között válogatva alkottam  meg az Én Citromos túrótorta variációmat.
 A tortámat diétás változatban  készítettem  el,mivel a párom  diabéteszes.

 A torta alapja piskóta lap. ( ez is  diétás )
Sütőpapírral kibélelt tortaformában 4 tojásos  piskótát sütünk

hozzávalók:
  • 4 tojás,
  • 4 púpos e.k.  liszt 
  • 1 cs  sütőpor
  • 4  e. k.  diétás cukor
 A piskótát a szokásos módon  készítjük el.  . Ha elkészült, borítsuk ki rácsra, hogy kihűljön.
 Amikor kihűlt, tegyük vissza a tortaformába. Majd  közben  elkészítjük a  Citromos túrókrémet-

 A  citromos túrókrém hozzávalói
  • 2 dl  hab tejszín
  • 1, 5 tej
  • 1 zselatin
  • 40 dkg túró
  • 2 citrom  leve,
  • 1 citrom héja, 
  • ½ citrom  össze darabolva
  • 2dkg Ráma  margarin
  • 3- 4 e. k. diétás  cukor
  • vanília rúd ízlés  ( apróra darabolva )
Elkészítés:
 A túrót összetevőjük  és a margarinnal  habosra  keverjük, Közben hozzáadjuk a citromot  és  az édesítőszert,.  A tejet  felmelegítjük  és a zselatint csomómentesen hozzákeverjük, majd  ezt is  a túró krémhez adjuk.  Közben  a tejszínt felverjük  habnak  és   hozzákeverjük a krémhez. 
 Ha  a citromos túrókrém  elkészült  rá  kenjük a piskóta lapra.  Majd 1-2 órára  hűtőszekrénybe tesszük, hogy a krém  megszilárduljon.

Tetejére díszítésként torta  zselét  tezsünk gyümölcs darabokkal és citrom  karikákkal
 Hozzávalók
  • 1 tasak színtelen  torta zselé
  • citrom  karikák,
  • barack  befőtt és  a befőtt leve
  • 1- 2 szem édesítő tabletta
 

6 megjegyzés:

Csilla írta...

Imádom a túrós sütiket, nagyon guszta lett! :) Milyen az a patikai cukor? a fruktóz? )

Mária írta...

Szia Csilla ! köszönöm a hözzászólást. A patikai cukor receptre adják cukorbetegeknek. A patikában keverik össze, azt mondták, hogy Szacharin és Glükóz keveréke. A páromnak vesszük ezt. Ez egyfajta cukorbetegeknek való édesítő szer. Üzletben is árulnak hasonlót , de az még drágább. Így receptre is 1kg 1000 Ft - a kerül.

Csilla írta...

Köszi, ez milyen érdekes, de miért nem szólnak erről az orvosok? Nekünk pl. szintén jó lenne, férjem is cukorbeteg. Bár nekünk a fruktózt írja fel a körzeti, de azt is úgy, hogy rákérdeztem... :(

Mária írta...

Szia! Csilla Nem tudom ,hogy a fruktóz mi vagy ugyan az- e mint ez amit én ismerek? Az összetételt a patikába kérdezte meg , hogy miből áll. A patikus nő azt mondta , hogy szacharin, és gluon keveréke.
Egyébként mi sem az orvosoktól tudjuk. Még anno 2008 -ban amikor a párom megbetegedett akkor mondta el egy ismerősöm , hogy az anyukájának ezt felírja a körzeti orvosa, így mi is fel íratjuk mi körzeti orvosukkal. Igen sokan nem tudnak erről. Én is tapasztalom , mivel Ápolónő vagyok és nem tudnak róla a betegek. Én ezzel készítek a páromnak süteményt, lekvárt befőttet, és még bodza szörpöt is készíttetem . Van hogy az ételeit is ezzel édesítem a paradicsom mártást is ezzel édesítem , epret is ezzel szereti a párom.
Csak a teát nem, abba a bolti édesítő tabl. teszem ( Édeske ) üdv további kellemes főzőcskét.

Unknown írta...

Szia Mária!
Nem tudom mit ronthattam el de nekem a túrókrém nagyon folyékony lett, pedig pontosan úgy csináltam ahogy a receptbe megírtad. Az íze nagyon finom csak a híg állaga miatt csak egy picit tudtam a piskótalapra tenni mert a többi lefolydogált.
Mitől lett neked olyan szép egybe az egész? Üdv:Mónika

Unknown írta...

Szia Mária!
Nem tudom mit ronthattam el de nekem a túrókrém nagyon folyékony lett, pedig pontosan úgy csináltam ahogy a receptbe megírtad. Az íze nagyon finom csak a híg állaga miatt csak egy picit tudtam a piskótalapra tenni mert a többi lefolydogált.
Mitől lett neked olyan szép egybe az egész? Üdv:Mónika

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...