2010. augusztus 20., péntek

Egyszerű vendégváró


Sajtos_ Rúd (sajtos rudacskák) 
Ezt a kis receptet szeretném ajánlani nektek bármilyen bulira, partira, és az ünnepi asztalra. Erre aztán lehet sörözni ! Igazi kínáló ínyencség. 

hozzávalók:

  • 40dkg liszt ( vegyesen rétesliszt és sima liszt)
  • 2 db tojássárgája
  • 1 ráma margarin (25dkg)
  • 1 cs sütőpor
  • 15- 20 dkg trappista sajt (reszelt sajt)
  • ½ kis pohár tejföl (1,5dl)
  • 1 kk. só, ízlés szerint köménymag        
Elkészítés:
 A lisztet a sajttal összekeverjük, és elmorzsoljuk a margarinnal.
Az egészhez hozzáadjuk a sót és a sütőport a tojássárgáját, és annyi tejfölt,
Hogy a tésztát összetudjuk gyúrni. Ha a tészta összeállt egy kis ideig pihentetni érdemes.
Majd kicsit lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk.(Kb. 1cm – re)
Tetejét megkenjük egy egész tojással (vagy felvert tojásfehérjével) erre trappista sajtot szórunk és ízlés szerint köménymagot ( esetleg sót)
Derelyevágóval ( v. késsel) 2cm-es csíkokra vágjuk. Közepes meleg sütőnél világosra sütjük.
Jó étvágyat hozzá !
 itt is megtalálható ez is az én receptem lakoma oldalan
 még 2007- ből A baráti kör oldaláról került oda.




Az én gyümölcs levesem

Már nagyon régen  készítettem  gyümölcs levest ezért most ünnep ide - oda, rászántam magam

Vegyes gyümölcs leves

hozzávalók:
 Hozzávalók:
  • 3  db nyári alma,
  • 5 szem szilva,
  • 2 db őszibarack
  • 1/2 citrom héja, 
  • 5-6 szem szegfűszeg,
  • egy darabka egész fahéj,
  • 1,5 dl tejföl, 
  • 2 evő kanál  liszt,
  • 2 e. k. cukor+ 2 e, k. diétás  édesítőszer,  
  • 2 l  víz,  
  • mokkás kanál só
   Elkészítés :A gyümölcsöt apró darabokra vágtam, és sós édes  vízben a hozzávalókkal 10 percig főztem, az alma es a gyümölcsök szinte  majdnem  szétfőttek. Néhány percig levetem e tűzről, majd a tejfölt elkeverem csomómentesen 2 e.k.  liszttel, és egy kevés  vízzel, és  szűrőn keresztül a levest  besűrűsítettem vele. Majd lehűtöttem , és hidegen tálaltam

Pizza gáztepsiben

 Az utóbbi  időben  néha elmentünk a plazába pizzát enni , így eszembe jutott, hogy régebben én is készítettem a gáztepsibe pizzát. Meg is volt az a recept amit régebben  lejegyeztem. Akkor bolognai pizzát készíttetem. Azt a feltétet raktam rá, amit a bolognai tésztámnál leírtam. most

 Sonkás -hagymás pizza
 hozzávalók: a tésztához
  • 2 tojás sárgája 
  • 1, 5dl tej,
  • 2dkg élesztő,
  • 40dkg liszt,
  • 8 dkg olvasztott margarin,
  •   só,
  •   1mokkás kanál cukor az élesztő felfuttatásához



  A hozzávalókkal kelt tésztát készítünk és  beletesszük a kelesztő tálba  1/2 - 3/4 órára pihenni, közben  a gáztepsit  előkészítjük, a szokásos módon.

A  tésztát egyletesen megfelelő méretűre nyújtjuk.és a tepsibe  helyezzük .
A tésztát tovább pihentethetjük kb 15 percig.


 Majd  ráhelyezzük a pizza feltéteket
 
Én így folytattam tovább.
  •  a tésztát megkentem  ketchuppal, 
  • meg szórtam  bazsalikommal, 
  • 12dkg gépsonka, 
  • 1 fej vöröshagymát,  
  • 1  db paradicsomot, 
  • 15 dkg reszelt sajtot,  
  • 5-6 szem olívabogyót.
 Előmelegített sütőben 25 - 30 percig sütöttem  180 C fokon




 Már régen készíttetem pizzát akkor mindig megsütöttem előre a lapot  aztán  helyeztem rá a feltétet. ,de most meg próbáltam  a nyers tésztával is  jól sikerül


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...