2010. szeptember 14., kedd

Fasírt szójával (mi nagyon szeretjük)


Ezt a receptet is már régen féltetem ide az internetre. Megjelent a  lakoma gportál oldalon fotóval együtt , talán  már van  két éve ennek, de lehet , hogy több ( Gyöngyike web oldalán). Azóta is rendszeresen elkészítem ezt a változatot
 időnként kevés változtatással.
 A párom  kérte, hogy most  készítsem el, mivel olvasott a szója jó tulajdonságairól. Arra még  nem gondoltam, hogy csak szójából készítsem, mindig keverem hússal.

Szójás fasírt
Hozzávalók:
•    30dkg darált hús   ( Sertéshús( lehet bármelyik pl pulyka))
•    15 dkg szója granulátum (10dkg szója)
•    1 db zsemle vagy 1 szelet kenyér
Ízlés szerint fűszerek
•    Só, bors ( őrölt bors), pirospaprika, vegetta,
•    1 fej vöröshagyma ( 2 fej)
•    5-6 gerezd fokhagyma ( ízlés szerint)
•    étolaj a sütéshez.
•    Zsemlemorzsa
•    2 tojás
(Ha van akkor  olajsütő( fritőz )



ELKÉSZÍTÉS:
 előkészítés:
A szója granulátumot egy kisebb tálba tesszük vegettás vízben kb. 1órát  beáztatjuk. Ez az idő lehet több is, de minimum ½  óra legyen. (most 4dl vizet öntöttem rá).
A  vöröshagymát  apróra vágjuk, vagy lereszeljük, kevés étolajon üvegesre pároljuk
A fokhagymát foghagyma préssel összezúzzuk, vagy elreszeljük.  A zsemlét vagy a kenyeret megáztatjuk vízben.
A szója granulátumot leszűrjük a felesleges nedvességet kifacsarjuk belőle, ezt tesszük a zsemlével is. Majd a hozzávalókat  (fasírt masszát) egy nagyobb tálban összekeverjük. Kicsit várhatunk is vele, hogy az ízek összeérjenek.
A fasírt masszából kisebb gombócokat formázunk ( gyúrunk) amit kicsit szét lapítunk. Majd zsemlemorzsába forgatjuk. Az olajsütőben kellő mennyiségű étolajat teszünk, a kívánt fokozatom megsütjük.
Nekem ezt az adagot, mennyiséget  kétszer kell berakom az olajsütőbe..
Ebben a fedeles jénaiban pároltam egy ideg, majd egy erre megfelelő edénybe  átrakva pirosra sütöttem
 Mostanában próbálom  mellőzni a fritőz, ezt  nem szándékosan teszem, Ugyan is sütőfóliát is szoktam használni, és kipróbáltam benne a fasírt sütést. Van egy - két dolog amin még finomítanom kell,de az eredmény remek , több szempontból is. Nem használok annyi étolajat, és  a fasírt sem szívja meg magát  étolajjal ( zsírral), valahogy úgy mondhatjuk saját zsírjában sült meg.
 Ma fedeles jénaival próbálkoztam, a sütőben  ( villany sütöm van). Nagyon kevés olajat tettem a tálba.
Ez a megoldás is jól sikerült. Több előnye is van, nem kell a tűzhely mellett állni, mint a hagyományos fasírt sütésközben, így idő takarékos is mert....másra  is egyéb teendőkre is tudunk figyelni ennél módszernél.
  Íme az eredmény

  A fasírtot, krumpli főzelék mellé fogyasztjuk most el .

 megjegyzés:
Most  kicsit több vöröshagymát  tetem bele ( 2 fej ) , és csak 10dkg szóját. Nagyon jó, ízletesre sikerült.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...