2012. április 14., szombat

Zabpelyhes - kakaós- meggyes sütemény

Olvastam valahol  ezt a sütemény címet, hogy "Zabpelyhes - kakaós- meggyes sütemény" . Így elhatároztam, hogy Én is készítenék  hasonlót  mivel, olvastuk a zabpehely jó tulajdonságairól.
 Mivel időközben feledésbe merült annak  a receptnek az eredete, és nem találtam  számomra megfelelőt,. Így elhatároztam, hogy a Kakaós süteményem alapján  készítem el ez itt olvasható. Ezt a zabpelyhes  tésztát, diétás változatban, mivel a párom cukor beteg. Ezt neki készítettem .
HOZZÁVALÓK

Zabpelyhes - kakaós- meggyes sütemény
          ( cukor betegeknek) ajánlom

Hozzávalók
  •  2 tojás,
  •  12 dkg diétás  édesítő szer (patikai kiszerelés)
  •  5dkg  ráma margarin
  •  3 dl tej
  •  15 dkg liszt
  •  10 dkg zabpehely,
  •  1 sütőpor
  •  1/2 citrom leve
  •  1/2 citrom reszelt héja
  •  15 dkg mirelit meggy
  • 1 púpos e k  Holland kakaópor
 
 Elkészítése: 

A zabpelyhet  beáztatom 2 dl tejbe 5-6 percig.
A tojássárgáját a cukorral, zsiradékkal összekeverem és hozzáadom a tejben  megáztatott zabpelyhet.    Ezután az egészet Turmix keverővel összekeverem,
, majd hozzáadom a kakaóport.
Jól összekeverem ezzel együtt is. Közben hozzáadom a félcitrom levét és a citrom reszelt héj.

 Ezután   a sütőporral összekevert lisztet és a maradék tejet.
Rövid ideig ezzel is jó  összekeverem.
Mikor ezzel megvagyunk hozzáadom a fagyasztott meggyet. A tojásfehérjét felverem és óvatosan hozzákeverem, hogy ne törjem össze.
Mikor ezzel elkészültünk a masszát kb.25x40cm tepsibe teszem, előtte a tepsit vékonyan bekenem zsiradékkal és kilisztezem,

 vagy sütőpapírral kibélelem.

A tésztát előmelegítet sütőben ( 180°c)megsütöm. Kb. 20- 25 percig







Íme az eredmény.
nagyon jól sikerült ez már a második próbálkozásom. Az ugyan  nem számoltam ki, hogy mennyi 1 szelet szénhidrát tartalma, de azért bátran ajánlanám, másoknak is.
 Nekem is nagyon ízelt.

Pesztos penne lett a kedvencem

Ezt az ételt is a húgomnál ettem  először már régebben, ami akkor nekem  nagyon ízlett. 
 Így régóta  kacérkodtam  a gondolttal ,  hogy én is pesztos pennét készítsek.
Mostanában rá szántam magam, igy néhány  alkalommal  el is készítem.
A boltban  vásároltam  hozzá  pesztot.  Már találkoztam peszto készítés  recepttel itt a világhálón is.
Hozzávalók
Pesztos  penne 1
Hozzávalók:
  • 1/3 ü peszto (190 g -os üveg ) azaz  4 evő  kanál
  • ½ cs (500g) tollhegy tészta ( penne tészta)
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1dl  főzteszin ( vagy ennek megfelelő mennyiségű  tejföl)
  • 2 e.k. olíva olaj
  • sajt ízlés szerinti mennyiség
  • só  ( főzővíz be) 
Elkészítés:

A penne tésztát sós vízben forrástól számítva 15 percig főzzük. Közben elkészítjük a pesztos  alapot. Az olíva olajat felforrósítjuk, és  hozzáadjuk a zúzott fokhagymát,ezt néhány percig pároljuk ( pirítjuk) vigyázunk mert a  fokhagyma  könnyen megég.Majd hozzáadjuk a pestot , ezzel is  csak néhány percig dolgozunk,majd az 1dl  tejszínt.  Ha nincs tejszínünk otthon, akkor Használhatunk 4- 5 ek  tejfölt is  helyette amit vízzel egy kicsit  felhígítunk, hogy folyósabb  legyen és így adjuk  hozzá. ( Én is elkészítettem  már tejföllel is, de talán tejszínnel finomabb  lett. )
 -Majd  összeforraljuk az egészet ez is  csak 1-2  percig tart,és  levesszük a tűzről.
- Majd  hozzáadjuk a reszelt  sajtot.(jobb ha ezt nagy lyukú reszelőn  reszeljük meg)
- A tésztát közben  ( leszűrjük) kiszedjük  a vízből  és ezt is  hozzákeverjük.
 Ez az tészta nagyon gyorsan elkészül  Kb 25 perc alatt.






Reszelt sajttal  találjuk. Én trappista sajtot használtam hozzá.





Az olaszok parmezán  sajtot, használnak, mivel ez nagyon drága   Én trappista  sajttal helyettesítem. Szerintem más sajtokkal  is kipróbálatlanjuk.
 A húgom is valami másfajta sajttal  készíti el ezeket az ételeket.






Látogassátok meg Lilla oldalát is "http://lillafoz.blogspot.com/ "
Itt találtam egy jó kis receptet. lehet hogy ezt is egyszer  kifogom próbálni.
A recept neve_Sonkás-pesto-s tészta recept itt
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...