2010. augusztus 31., kedd

Tegyünk el télire

 Már jó ideje itt  befőzés és a tartósítás ideje.
 Sokáig nem nagyon tudtam télire befőzni, pedig jó dolognak tartom.   Sok- sok évvel ez előtt a volt anyósom tett el savanyú uborkát, de megforrt neki. Én mihelyt lehetőség kínálkozott készíttetem savanyú uborkát, de sajnos nem olyan lett, mint vártam. A következő évben, kész savanyúság tartósítót vásároltam, már nem tudom milyen márka volt. Aztán néhány éve kb. 3, Angi -tól kaptam egy ötletet. Elmondta, hogy milyen kész savanyúság tartósítóval készíti a vödrös savanyúságot.  Mivel volt bőven befőttes üvegem ezért én
 7 kis üveg uborkához elég volt, egy csomag savanyúság tartósító.

üvegben készítettem savanyúságot, azóta is így készül, mert elsőre nagyon jól sikerült. Nekem ugyan nincs kertem, de egyik ismerősünk rendszeresen minden évben gondoskodik arról, hogy legyen friss eltenni valóm. Idén is több alkalommal hozza a frissen szedett uborkát.






Már kitapasztaltam, hogy nagyon ízletes a savanyúság, ha többféle zöldségféle van együtt. Így most idén is tetem el paprikát, amit először félbe vágtam, kiszedtem a magházát, majd hogy kisebb helyre tudjam elhelyezni még egyszer félbe vágtam.
 Tettem bele zöld paradicsomot, és hagymát is. Másik előző években gyöngyhagymát, most az idén nem tudtam piacra menni, ezért úgy gondoltam hagyományos vöröshagymát adok hozzá. A hagymát megtisztítottam és 4 felé vágtam, így került az üvegbe

 Készítettem csalamádét is, a hozzávalókat V gyaluval vágtam össze. Amikor ez nem volt akkor csak kézzel. Egyik évben elkövetem azt, hogy megsóztam a hozzávalókat, ezt nem ajánlanám senkinek, mert ez nem jött be. Viszont ha csak összeszeljük és betesszük az üvegbe, akkor nagyon jó eredmény, legalábbis nekem az volt, ízletes ropogós savanyúságot kaptam.



 Nagyon egyszerű a csalamádé jelegű savanyúság
 Régebben azt csináltam, hogy:
2 kg paprika, 2 kg vöröshagyma, 2 kg káposzta, 1 sárgarépa, 1 kg zöld paradicsom, 1kg uborka.

 Most eltértem ettől, annyit tetem mindenből amennyi éppen volt itthon, ez is jól sikerül.
 Vegyes vágott savanyúsághoz, felhasználtam vöröshagymát, uborkát, paprikát, zöld paradicsomot, és sárgarépát.  Most káposztát nem tettem  bele .
A sárgarépa nagyon  finom  benne, mert egy idő után kicsit megpuhul., savanyúságnak  pedig édeskés ízt ad.



Ezért ajánlanám szívesen mindenkinek, aki savanyúságot készít, és még nem ismeri, próbálja ki bátram.
 A tartósító hátoldalán ott a recept ezért nem írtam le.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...