2010. szeptember 11., szombat

nagyon jó kis recept (Ostoros Tészta)

Már régen kaptam ezt a receptet, de sohasem próbálkoztam a készítésével. Most rászántam magam, nem bántam meg az eredmény kitűnő volt. Ugyan egy - két dologra még figyelnem kell de, azért jól sikerült ez a tésztám.
  Recept: Ostoros Tészta            elkészítési idő  kb. 2óra, (de meg éri)
( Kakaós fonott kalács)

 Hozzávalók:
 Tészta:
  •  60 dkg liszt,
  •  6 dkg cukor,
  •  5dkg élesztő,
  •  3,5 dl  tej,
  •  1 tojás ,
  •  csipet só,
  •  3 e.k.
  •  étolaj,

Töltelék:
  • 1 margarin,
  •  25 dkg ,
  • 20 dkg cukor,
  • 3 e.k. kakaópor,
  •  2 cs. vaníliás cukor,
 A hozzávalókkal lágy tésztát gyúrunk (dagasztunk) 1 órán át kelni hagyjuk (ez nálam csak 45 perc volt, mert én kelesztő tálba készítettem el) amíg kelt a tészta elkészítetem a tölteléket a következő módon: a margarint robotgéppel habosra kevertem, közben hozzáadtam a cukrot és a kakaó port. A tésztából 6 egyforma cipót formálunk, egy  kicsit hagyjuk még pihenni,majd mindegyiket téglalap alakúra nyújtjuk, lehetőleg amilyen vékonyra csak tudjuk, megkenjük kakaós krémmel, és feltekerjük, mint a kalácsot.


Majd 3 rudat összefonunk, így két fonott kalácsot kapunk. A készen vagyunk a kalácsokat kizsírozott tepsibe tesszük és olvasztott margarinnal vagy étolajjal megkenjük, utána tojássárgájával is megkenjük. Kis pihenés után előmelegített, de

nem forró sütőben, nem túl gyorsan megsütjük.
 Nekem a sütésnél akadt egy kis gondom, valószínű hagynom kellett volna még kelni, mert kifolyt a töltelék, majd legközelebb erre jobban vigyázok. első próbálkozásnak ez is jó eredmény szerintem fotókon látszik az eredmény. Érdemes kipróbálni.

Lecsós fantáziám (darált hússal)

Valamikor régen kaptam egy receptet, de nagyon elkevertem, most arra gondoltam, hogy kipróbálnám, de nem találtam meg. Arról szólt valami lecsós darált hús ajánlott egy ismerősöm, kezdetem keresni itt az interneten, de nem akadtam nyomára. Ezért elhatároztam, hogy saját elképzelésem szerint próbálkozom. Mivel halottam már töltött krumpliról, és paradicsomról is. gondoltam ez így is lehetséges
A receptnek ezt a nevet adtam:

Lecsós rakott hús burgonyával és cukkinivel

 Hozzávalók:

  •  40 dkg darált hús ( sertés)
  •  3 fej vöröshagyma
  •  50 dkg burgonya
  •  4-5 db paradicsom
  •  3 db paprika
  •  1 db cukkini (30- 40 dkg-os)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  •  Kb. 1/2 dl étolaj
  •  só, vegetta, bazsalikom
  • 8- 10 dkg reszelt sajt
  Elkészítés :
A darált húst 2 fej vöröshagymával, kevés étolajon megpároljuk. ( a hagymát én elreszeltem) , de apríthatjuk apróra is.
 A burgonyát megpucoljuk (hámozás) majd vékony karikára vágjuk,majd  a cukkinit, a paprikát és a paradicsomot, a maradék vöröshagymát vékony karikára  daraboljuk, a foghagymát  összezúzzuk.  Előveszünk egy tűzálló tálat, amit vékonyan kiolajozzunk. rétegezve belehelyezzük a zöldségeket. Én így raktam: burgonya, a párolt darált hús, a zúzott fokhagyma, majd a cukkini,  paprika és paradicsom  , és a vöröshagyma közben bazsalikom.

A rétegek közt sóztam és vegetáztam.  ( talán lehetet volna rá egy kis őrölt borsot is , de majd ezt legközelebb  kipróbálom)  Mikor   kész voltam  a tetejét befedtem alufóliával és  sütőbe tettem 45 percig, (közbe többször rá néztem)
Az egész levet engedet, és főtt a saját levében, Miután levettem a fóliát egy kanállal meglocsoltam a lével és még kb. 1/2 óráig sütöttem a leve nem sült el szaftos maradt, Majd a tetejére tettem  a reszelt sajtot, ezt  megpirítottam, Kb.  ez még 5 perc volt. Az eredmény jól sikerült könnyű laktató ebédet kaptunk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...