2010. augusztus 3., kedd

Az én bolognai tésztám


Szójás Bolognai  makaróni
 ( Marika módra)

Hozzávalók:
    • 30 dkg darált hús ( sertés vagy lehet más fajta is pl pulyka )
    • 15 dkg szója granulátum
    • 1 tasak (knorr) Bolognai  spagetti alap + 3dl víz
    • 1 fej vöröshagyma
    • 5-6 gerezd zúzott fokhagyma
    • 40 dkg makaróni tészta
    • vegetta, só,
    • 1 kis doboz paradicsom konzerv+ 3víz, vagy 3 dl  paradicsom lé
    • 3dl víz
    • étolaj
    • 15- 20 dkg reszelt trappista sajt 
    fűszerezhetjük:( vagy  csak az egyikkel)
    1  kis kávés kanál bazsalikommal, és   1 kis kávés kanál oreganoval

      Elkészítés :    A szója granulátumot beáztatjuk, kb.  minimum1/2  óráig vegetás vízben. A vöröshagymát apóra vágjuk vagy elreszeljük, étolajon üvegesre pároljuk. Majd hozzá adjuk a darált húst ezzel is egy kis ideig pirítjuk, majd leszűrjük a szóját és hozzá adjuk a húshoz.
      Kis ideig együtt pároljuk, , közben hozzáadjuk a Bolognai spagetti alapot, 3 dl vizet a  3dl paradicsomlevet,  a zúzott foghagymát és a fűszereket. ( oreganot , bazsalikomot)
      Az egész forralás közben kicsit sűrűsödni fog,( az így jó).
         A makaróni tésztát sós vízben kifőzzük, és a kész szójás Bolognai alappal összekeverjük
      Egy közepes méretű tepsit vagy Jenai tálat kiolajozunk, és az  összekevert tésztát beletesszük.
      A tetejére 15 dkg trappista sajtot reszelünk,  Az egészet előmelegített sütőben kb. 15 percig   átsütjük. A  Hagyjuk, hogy a sajt kicsit  a tetején megpiruljon.
       Tálaláskor még reszelt sajttal meg szórhatjuk. JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ !!

       Ez a recept többször kipróbáltam, az egyik kedvenc ételem, a párom is nagyon szereti.
       Valamikor hallottam  egy ismerőstől hogy szójával készített Bolognai spagettit. Én meg azt gondoltam, hogy megpróbálom  úgy elkészíteni, hogy hús is szója is legyen benne, közben rájöttem , hogy így  egy csomag bolognai alap kevés hozzá, ezért még külön ízesítettem, A recept mostani formája több év alatt alakult ki. ( mindig tettem hozzá valamit)
      Eredetileg nem készült sütőben , csak barátnőm mesélte, hogy a Bolognait sütőbe készíti, így én is újítottam a receptemen.


      íme az eredmény:) Jó étvágyat !

      Gyors egyszerű SOMLÓI GALUSKA

      SOMLÓI GALUSKA
       Gyors egyszerű SOMLÓI GALUSKA ( saját összeállítás )
       Hozzávalók:
      • 1 l tej ,
      • 1 cs. vaníliás puding  por,
      • 1 cs.  csokoládés puding  por,
      •  8 -10 dkg vaj,
      • 10 dkg darált  dió,
      • 1/2 dl  rum,
      • 1 rum aroma,
      • 5-10 dkg mazsola,
      •  2 cs. babapiskóta (400g),
      • 1 db  Katica tortabevonó étcsokoládé( 60g)
      •  5 dkg margarin
      •  habtejszín (tálaláshoz)
       Elkészítés:
       A mazsolát megáztatjuk a ½ dl rumban.  A pudingokat elkészítjük, a szokásos módon, külön - külön a vaníliásat és a csokisat mikor elkészült, mindegyikbe bele keverünk 4-5 dkg vajat még melegen, és hagyjuk kihűlni. Közben a babapiskótát megfelelő darabokra összetörjük, majd előkészítünk egy megfelelő méretű jénai vagy fedeles tálat. Melybe rétegezve, bele helyezzük a hozzávalókat. De előtte megolvasztjuk a tortabevonót, és  hozzáadjuk az 5 dkg  margarint,  ezzel együtt olvasztjuk meg ,és  teszünk  hozzá a rum aromából azért,  hogy ne  dermedjen meg a csokoládé, ízletesebb legyen.  A mazsolát  leszűrjük a rumtól.
      Sorrend: piskota, vaníliás puding, dió, mazsola, rum, (rumaroma), olvasztott csokoládé, csoki puding, ezt addig rétegezzük, még el nem fogynak a hozzávalók.
       Nagyon egyszerű finom édesség, gyorsan elkészül.
       A hűtőszekrénybe 1 órára eltesszük, hogy összeérjenek az ízek, utána tejszínhabbal tálaljuk.
       Jó étvágyat hozzá!!

      Cukinis prósza

      Burgonyás prósza cukkinivel
       Hozzávalók:
      •  1 fej vörös hagyma
      •  2 nagy burgonya ( kb 40 dkg)
      •  2 db  cukkini  ( kb 30 – 40 dkg)
      •  3 db  tojás
      •  1 csokor petrezselyem  +  zeller zöld
      •  30 dkg liszt
      •   2 - 3 gerezd foghagyma
      •   só, bors  ( esetleg lehet bele tenni vegetát is )
      A hozzávalókat, lereszeljük  ,  a vöröshagymát , kevés zsiradékon elősütjük  ( üvegesre pároljuk  ( olaj v. zsír ))
       A hozzávalókat  jól összekeverjük  ,majd a kapott tésztát  majd kizsírozott tepsibe tesszük . az egészet szép pirosra sütjük.
      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...