Gyermek koromban otthon sokat ettünk krumplis pogácsát,. Két fajtára is emlékszem az egyiket zsiradékban ( olajban kell kisütni). A másikat pedig zsírral kell készíteni, és sűtöben sütni.
Ennek sajnos annak a receptjére nem emlékszem. Már régóta próbálkoztam valami jó egyszerű pogácsa készítéssel, de sokáig nem sikerül a legjobban.
Mostanra Kb 2- 3 hónapja aztán sikerült kikísérleteznem egy jó receptet.
A Horváth Ilona szakácskönyvben olvastam egy receptet amibe nem kellett élesztő,
csak az volt a baj hogy túl zsíros volt az a pogi. Így aztán változtattam a hozzávalók arányán,
az ami tetszett, hogy meg kell hajtogatni, nem lesz ugyan leveles,
de a hajtogatástól olyan foszlós laza, könnyű lesz.
Hideg helyere kell tenni, ezt úgy oldatom meg, hogy a fagyasztó szekrénybe tettem rövid időre Kb. 1- 1, 5 órára
Íme a recept
Burgonyás pogácsa receptem:
hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 60 dkg burgonya
- 30 dkg zsiradék ( vaj, margarin, zsir)
- 1 tojás ( + 1tojás a tészta megkenéséhez )
- só ( teás kanál )
A tészta összeállítása:
A burgonyát összenyomjuk burgonya nyomóval, és még a langyos burgonyához hozzáadjuk a zsírt vagy margarint ( most legutóbb vegyesen fele- fele arányban adtam hozzá margarint és zsírt is.)/ Úgy ízlett nekem a legjobban/.
Hagyjuk egy 10 percig kihűlni, majd a liszttel és a tojással összegyúrjuk a tésztát
A kész tésztát 3 szor egymás után meghajtogatjuk..
Majd egy időre hideg helyre tenni.
Ez néhány óra ( kb 3óra )
Én gyorsítottam egy kicsit, így hűtőszekrény fagyasztójába
tettem egy kis időre
kb max. 1 órára.
Majd kb 1,5 cm (2 cm ) vékonyságúra kinyújtottam.
Majd pogácsa szaggatóval kiszúrtam.
Előkészített kizsírozott tepsibe helyeztem.
Tetejét megkentem tojással.
Közben bekapcsoltam a sütőt 10 percig, 200 C fokon elemelőgittem.
180 C fokon 25percig világosra sütöttem.
Ne szárítsuk túl.
Nagyon jó kis pogácsa egyszerű, kiadós, ajánlom bárkinek. Minden alkalomra.
Ebédhez, vagy akár vendégséghez, kiránduláshoz. vagy csak harapnivalónak.
6 megjegyzés:
Szuper kis receptnek tűnik, ki fogom próbálni!
Nagyon finom! Köszönöm!
Baj ha nem teszek bele zsírt??
T névtelen hozzászóló ! Ez egy recept Mindenkinek szíve joga,az Ételét saját ízlése szerint készíteni.
Ez a recept így készült ! készítsd
saját ízlésed szerint! próbálkozz! !!
Én most ismerkedek a sütéssel remélem sikerül ennél egyszerűbb receptet nem találtam. Köszönöm
Nagyon finom volt,kőszőnőm. Édesanyám pogácsáját juttatja eszembe.
Megjegyzés küldése