2012. május 31., csütörtök

Kapor mártás

Mostanában  szombatonként ellátogatunk a piacra.Mindig van valami amit éppen  betervezünk.
 Így egyik alkalommal kellemes meglepetés ért, meglátam a Kaprot egyik termelőnél ( egy idősebb nénikénél.
 Régebben  kedvencem  volt a kapor  mártás, így  most is az készült  belőle.
Szinte azt  kell mondanom, hogy  megunhatatlan.
Fasírttal, vagy esetleg tükör tojással kitűnő gyors ebéd vagy  vacsora .

Hozzávalók
 1 fej vöröshagyma
 1- vagy  2 cs kapor ( attól függ mekkora adagot szeretnénk  készíteni)
 1 e. k ecet
 1 e. k.  cukor
 1  k.k  só
 2- 3 e. k. étolaj
 1, 5 - 2 dl  tejföl.
 1, 5 dl víz
 2 e.k.   liszt
 esetleg 1 erőleves kocka ( ezzel  finomabb)

elkészítés:  A vöröshagymát  lereszeljük  étolajon megpároljuk  néhány percig.
Közben apróra daraboljuk a kaprot, majd  ezt is hozzáadjuk. ezzel még  pár percig pároljuk.
 Majd egy kevés vizet, és a erőleves kockát,. és  a 1 e.k lisztet.
Ezután  hozzáadjuk a cukor az ecetet  és  a sót, és egy kevés vizet. ezzel is  rövid ideig 1-2 percig egy kicsit főzzük, majd tejfölt 1 e.k. lisztel elkeverjük és felengedjük egy  kevés vízzel.
 Ezzel felengedjük a mártást.  még néhány percig forraljuk.

Ebből a hozzávalókból  kb 2 adag lesz.  Nagyon  gyorsan elkészül.
 Nagyon olcsó, egyszerű étel.


A szakács  könyvemben azt írják,  hogy  a kaprot  2 részletbe adjuk a mártáshoz, hogy  megőrizze  a szép zöld  színét. Mert a kapor elveszti az üde  zöld  színét.
Én  nem  így  csináltam

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...