2012. április 15., vasárnap

Lekváros _Linzer

Ez egy régi recept Itt is megtalálható. 
 Még 2007 - ben raktam fel a baráti kör oldalára  akkor még nem volt Blogom és nem voltam Jártas a számítógép használtban  sem. Így örömömre szolgált hogy megoszthattam  másokkal. Még nagyon régen  a 80- as években ismerkedtem meg ezzel a recepttel. Azóta is , jelenleg is készeitek ilyet linzert. A párom kedvence. ( azóta diétás változatban is elkészült  párszor)

Lekváros _Linzer  (még 2007 - ből)
(egyszerű omlós elálló sütemény)
hozzávalók:

  • 40 dkg liszt ( vegyesen Rétesliszt és Simaliszt )
  • 1 ráma margarin (25 dkg)
  • 3- 4 ek. Tejföl (annyi amivel jó gyúrható a tészta)
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 cs. Sütőpor
  • 10-15dkg porcukor ( ízlés szerint)
  • 1cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelthéja (ha van, de elhagyható, de ezzel finomabb lesz
  • az íze )
  • ízlés szerint egy ½ k.k. só
  • Gyümölcslekvár ( sárgabarack) töltéshez
A tészta tetejére: dió vagy mandula ( csak néhány dkg kell amit összevágunk apróra és
kristálycukorral összekeverjük)
1 tojásfehérje ( lazán habnak felverve)

Gyümölcslekvár ( sárgabarack



Elkészítés:
A lisztet a porcukorral a sütőporral összekeverjük, bele reszeljük a citromhéját, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Majd összemorzsoljuk ezt az egészet a
Margarinnal és hozzáadjuk a tojássárgákat az egészhez annyi tejfölt, hogy összeálljon a
Tésztánk jól összegyúrjuk. Ha elkészült akkor nem árt egy kicsit a tésztát pihentetni.
( pihentetési idő tetszés szerint)
Majd egy idő után kétfelé osztjuk a tésztát, és jól lisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk.( amennyire csak tudjuk kb. 5-8 mm vékonyra) csak annyira lisztezzük a tésztát, hogy az ne ragadjon oda. Linzer szaggatóval kiszaggatjuk az egyik felét a lyukas közepűvel, a másikat a simával.

    Egyik fele lyukas közepű lesz: Ezt egyenként megkenünk felvert tojásfehérjével
( a tojásfehérjét nem kell teljesen felverni habnak keményre csak annyira, hogy jól kenhető legyen) egyesével belemártogatjuk az összekevert cukros dióba ( mandulába)

TERMÉSZETESEN: a tészta maradékok többször összegyúrhatóak
Közepesen meleg sütőben szép világos pirosra sütjük, vigyázunk mert könnyen megéghet
a tészta.
Ha a tésztánk kisült és meghűlt egyesével összeragasztjuk gyümölcs lekvárral, ha túl kemény a lekvárunk akkor melegítéssel és kevés vízzel előtte átfőzhetjük ( kemény bolti lekvároknál de ez csak ötlet, javaslat )

Bármilyen lekvárral finom én sárgabaracklekvárral szeretem.
A látszat ellenére nem túlmunkás süti. Jó étvágyat hozzá!!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...