Püspök
kenyér
hozzávalók :
v
6 egész tojás
v
25 dkg cukor
v
25 dkg liszt
v
10 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs
vagy birsalmasajt
v
15 dkg vékonyra vágott dió
v
10 dkg mazsola
v
2 db narancs kipréselt leve
Elkészítés:
A
tojás sárgáját cukorral habosra keverjük, ha turmix habverővel keverjük, akkor
rövid ideig is elég. KB 10 percig.
( A recept ½ órát jelöl hagyományos módon es
egész tojásra érti. Én külön felvertem a a tojásfehérjét,)
Ez
után hozzáadjuk a két db narancs kifacsart levét, azzal is keverjük néhány
percig. Majd hozzáadjuk a lisztet. ( Én a lisztet felesen használtam azaz kb 15
dkg Rétes liszt, 10 dkg sima liszt)
Végül
kevés liszttel ( 2 –3 dkg ) elkeverjük az
összevágott diót és a gyümölcsöket és a mazsolát,majd hozzáadjuk a tészta
masszához .
Majd felverem a tojás fehérjét kemény habbá,
hasonlóan ment a piskótánál és lazán hozzá keverem, vigyázva, hogy a felvert
tojás fehére ne törjön össze.
A kész tésztamasszát kettő őzgerincformába töltöm. Én a sütő formákat sütőpapírral
kibéleltem.
Ha nincs papírunk, akkor, a tepsiket jól
kizsírozzuk, és liszttel
meghintjük , úgy mint hagyományos módon
más kevert tésztáknál szokás.
/Én ebbe nem tettem sütőport/
A receptben az szerepel, hogy mazsola
gyümölccsel is helyettesíthető.
Ha nincs őzgerincsütőnk , akkor kisebb
tepsit használjuk.
1 megjegyzés:
Köszönöm , kedves tina
Megjegyzés küldése