Időnként előfordul hogy zsírszalonnát veszek, már csak a töpörtyű miatt is mert szeretjük.Régen nagyon olcsó volt, sajnos ez mára meg változott, mivel nagyon drága. Ilyenkor szoktam készíteni töpörtyűs pogácsát is. Igaz egy kicsit munka igényesebb,de meg éri a fáradtságot.
A zsír is finomabb mint a mit a boltokban, hentesnél kapni. Igaz ugyan hogy a zsír sütés is kissé bonyolult már annak aki nem készíttet még ilyen soha. Nekem nem okoz nagy nehézséget mivel falusi lány voltam részes voltam gyermekkoromban a téli disznó öléseknek. Manapság csak a gáz tűzhelyen készítek ilyen, van egy KB 4-5 l nagyobb lábasom amibe 3 kg zsírszalonna belefér.
A zsír is finomabb mint a mit a boltokban, hentesnél kapni. Igaz ugyan hogy a zsír sütés is kissé bonyolult már annak aki nem készíttet még ilyen soha. Nekem nem okoz nagy nehézséget mivel falusi lány voltam részes voltam gyermekkoromban a téli disznó öléseknek. Manapság csak a gáz tűzhelyen készítek ilyen, van egy KB 4-5 l nagyobb lábasom amibe 3 kg zsírszalonna belefér.
Házi készítésű Tepertő |
Réteges Tepertős pogácsa
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1dl tejföl
- 2-3 e. k .bor/fehér/
- 35 dkg darált töpörtyű
- 15 dkg margarin ( vaj )
- 1,5 dl langyos tej.
- só
- Ízlés szerint őrölt bors
- 1 -2 teás kanál cukor ( kelesztéshez, élesztőhöz )
Elkészítés:
- Töpörtyűt ledaráljuk, esetleg 1- 2 kanál házi zsír hozzákeverésünk, ezt gondolom formán szoktam, ( azért a túlságosan ki volt préselve,de nem szükséges )
Tészta : -Az élesztőt langyos cukrozott tejben felfuttatni, és as szükséges mennyiségű tejjel rétestésztát gyúrunk a hozzávalókkal ( liszttel , sóval, vajjal). Közelben hozzáadjuk a bort és a tejfölt is . Jól kidolgozzuk a tésztát
.Majd vékonyra nyújtjuk. - Rá kenjük a darált töpörtyűt és az egészet fel csavarjuk.
Nyújtó fával kissé el lapítjuk és felébe egymásra hajtjuk, 1/2 ó pihentetjük. utána ismét kinyújtjuk., és össze hajtogatjuk. Ezután majd még 2 szer megismételjük (én úgy, hogy 1/3 á - ig hajtani 3 réteget egymásra alulról fölfelé , jobbról balra ). Összesen 3 x nyújtjuk ki, 1/2 órai pihentetéssel.
Végül 2 cm -re kinyújtjuk , tetejét késsel rács alakban bevagdaljuk, tetejét megkenjük tojással .. Közepes nagyságú szaggatóval kiszaggatjuk.
Kizsírozott sütőlemezre ( tepsibe ) tesszük, / élénk tűznél 15 percig sütjük/
- A 200 C-os ra előmelegített sütőben, 180 C - on 15 percig sütjük.
megjegyzés : Én a szaggatás után tepsibe tettem, majd utána kentem meg tojással.
A pogácsákat nem szabad túl lassan sütni , mert kiszárad.
Nagyon finom !! mi szeretjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése