Ez egy régi recept Itt is megtalálható.
Még 2007 - ben raktam fel a baráti kör oldalára akkor még nem volt Blogom és nem voltam Jártas a számítógép használtban sem. Így örömömre szolgált hogy megoszthattam másokkal. Még nagyon régen a 80- as években ismerkedtem meg ezzel a recepttel. Azóta is , jelenleg is készeitek ilyet linzert. A párom kedvence. ( azóta diétás változatban is elkészült párszor)
Lekváros _Linzer (még 2007 - ből)
(egyszerű omlós elálló sütemény)
hozzávalók:
kristálycukorral összekeverjük)
1 tojásfehérje ( lazán habnak felverve)
Gyümölcslekvár ( sárgabarack
Egyik fele lyukas közepű lesz: Ezt egyenként megkenünk felvert tojásfehérjével
( a tojásfehérjét nem kell teljesen felverni habnak keményre csak annyira, hogy jól kenhető legyen) egyesével belemártogatjuk az összekevert cukros dióba ( mandulába)
TERMÉSZETESEN: a tészta maradékok többször összegyúrhatóak
Közepesen meleg sütőben szép világos pirosra sütjük, vigyázunk mert könnyen megéghet
a tészta.
Ha a tésztánk kisült és meghűlt egyesével összeragasztjuk gyümölcs lekvárral, ha túl kemény a lekvárunk akkor melegítéssel és kevés vízzel előtte átfőzhetjük ( kemény bolti lekvároknál de ez csak ötlet, javaslat )
Még 2007 - ben raktam fel a baráti kör oldalára akkor még nem volt Blogom és nem voltam Jártas a számítógép használtban sem. Így örömömre szolgált hogy megoszthattam másokkal. Még nagyon régen a 80- as években ismerkedtem meg ezzel a recepttel. Azóta is , jelenleg is készeitek ilyet linzert. A párom kedvence. ( azóta diétás változatban is elkészült párszor)
Lekváros _Linzer (még 2007 - ből)
(egyszerű omlós elálló sütemény)
hozzávalók:
- 40 dkg liszt ( vegyesen Rétesliszt és Simaliszt )
- 1 ráma margarin (25 dkg)
- 3- 4 ek. Tejföl (annyi amivel jó gyúrható a tészta)
- 2 db tojás sárgája
- 1 cs. Sütőpor
- 10-15dkg porcukor ( ízlés szerint)
- 1cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelthéja (ha van, de elhagyható, de ezzel finomabb lesz
- az íze )
- ízlés szerint egy ½ k.k. só
- Gyümölcslekvár ( sárgabarack) töltéshez
kristálycukorral összekeverjük)
1 tojásfehérje ( lazán habnak felverve)
Gyümölcslekvár ( sárgabarack
Elkészítés:
A lisztet a porcukorral a sütőporral összekeverjük, bele reszeljük a citromhéját, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Majd összemorzsoljuk ezt az egészet a
Margarinnal és hozzáadjuk a tojássárgákat az egészhez annyi tejfölt, hogy összeálljon a
Tésztánk jól összegyúrjuk. Ha elkészült akkor nem árt egy kicsit a tésztát pihentetni.
( pihentetési idő tetszés szerint)
Majd egy idő után kétfelé osztjuk a tésztát, és jól lisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk.( amennyire csak tudjuk kb. 5-8 mm vékonyra) csak annyira lisztezzük a tésztát, hogy az ne ragadjon oda. Linzer szaggatóval kiszaggatjuk az egyik felét a lyukas közepűvel, a másikat a simával.
A lisztet a porcukorral a sütőporral összekeverjük, bele reszeljük a citromhéját, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Majd összemorzsoljuk ezt az egészet a
Margarinnal és hozzáadjuk a tojássárgákat az egészhez annyi tejfölt, hogy összeálljon a
Tésztánk jól összegyúrjuk. Ha elkészült akkor nem árt egy kicsit a tésztát pihentetni.
( pihentetési idő tetszés szerint)
Majd egy idő után kétfelé osztjuk a tésztát, és jól lisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk.( amennyire csak tudjuk kb. 5-8 mm vékonyra) csak annyira lisztezzük a tésztát, hogy az ne ragadjon oda. Linzer szaggatóval kiszaggatjuk az egyik felét a lyukas közepűvel, a másikat a simával.
Egyik fele lyukas közepű lesz: Ezt egyenként megkenünk felvert tojásfehérjével
( a tojásfehérjét nem kell teljesen felverni habnak keményre csak annyira, hogy jól kenhető legyen) egyesével belemártogatjuk az összekevert cukros dióba ( mandulába)
TERMÉSZETESEN: a tészta maradékok többször összegyúrhatóak
Közepesen meleg sütőben szép világos pirosra sütjük, vigyázunk mert könnyen megéghet
a tészta.
Ha a tésztánk kisült és meghűlt egyesével összeragasztjuk gyümölcs lekvárral, ha túl kemény a lekvárunk akkor melegítéssel és kevés vízzel előtte átfőzhetjük ( kemény bolti lekvároknál de ez csak ötlet, javaslat )
Bármilyen lekvárral
finom én sárgabaracklekvárral szeretem.
A látszat ellenére nem túlmunkás süti. Jó étvágyat hozzá!!
A látszat ellenére nem túlmunkás süti. Jó étvágyat hozzá!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése